Wat is Bikram Yoga en waarom is het goed voor je?

wat-is-bikram-yoga
Bikram Yoga; wat is het?
Bikram Yoga bestaat al sinds 1970 en is een variant op de traditionele Hatha yoga. Deze soort yoga is vernoemd naar de bedenker Bikram Choudhury. Het is een bepaalde stijl yoga die ook wel hot yoga wordt genoemd, omdat het wordt gegeven in ruimtes waar de temperatuur oploopt tot 40 graden Celcius. Door de warmte en de hoge luchtvochtigheid (40%) wordt je lichaam flexibel waardoor je blessures voorkomt. Daarnaast gaat je lichaam door de hoge temperatuur zweten om je lichaam te reinigen en zich te ontdoen van gifstoffen. Daarom is het belangrijk om gedurende de dag voldoende water te drinken (2 liter). Tijdens de les wordt aangeraden om geen water te drinken omdat het je misselijk kan maken en het bovendien afleidt van het uitvoeren van de yogahoudingen. Omdat je veel gaat zweten, zit te veel kleding vaak niet fijn. Daarom wordt het dragen van luchtte kleding aangeraden. Vanuit het oogpunt van hygiëne is een handdoek of antislip mat zeker een must!

Waarom Bikram Yoga?

Je vindt balans tussen kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen. Je werkt mentaal gezien aan zelfvertrouwen, zelfbeheersing, vastberadenheid, concentratie en geduld. Omdat je in een warme ruimte steeds dezelfde oefeningen uitvoert, heb je de ademhaling na verloop van tijd steeds beter onder controle. Hierdoor kan je op een rustige manier harder werken naar een dieper niveau. Hot Yoga oftewel Bikram Yoga

Wat is er zo anders?

Bikram Yoga lessen duren 90 minuten bestaande uit twee ademhalingsoefeningen en 26 yoga posities, ook wel asanas genoemd. De ademhalingsoefeningen zijn gebaseerd op de Kapalabhati techniek, ofwel de vuurademhaling of middenrifademhaling. Hierbij wordt een duidelijke nadruk op de uitademing uitgeoefend. Door de combinatie van ademhalingsoefeningen en verschillende yoga posities, worden je gewrichten soepel en worden je organen gemasseerd. Doordat je steeds dezelfde oefeningen doet, stel je nieuwe doelen om jezelf te verbeteren. Hierdoor ben je nooit uitgeleerd!

Voor wie?

Het is voor iedereen weggelegd! Je hoeft niet flexibel te zijn, maar dat leer je juist! Als je hartpatiënt bent, is het verstandig om met je behandelend arts te bespreken of dit een geschikte sport voor je is.

Waarom zou ik Bikram Yoga moeten proberen?

De voordelen op een rijtje:  
  • Versterkt alle spiergroepen, waardoor je de kans op blessures verkleind
  • Zorgt door middel van zweten dat afvalstoffen uit het lichaam verdwijnen, waardoor je huid wordt gereinigd
  • Vergroot kracht en flexibiliteit
  • Verbetert je uithoudingsvermogen en balans
  • Verbetert en stimuleert je bloedsomloop
  • Verbetert en vergroot je ademhalingscapaciteit
  • Verbetert je concentratievermogen
  • Stimuleert gewichtsverlies: in een warme ruimte asanas oefeningen doen zorgt voor een snelle stofwisseling en het verbranden van calorieën
  • Verhoogt je energiepeil: hoe langer en vaker je het doet, hoe sterker en fitter je wordt

Welke producten heb ik nodig voor Bikram Yoga?

Een antislip handdoek die je over je mat kunt leggen
Een mat met een goede antislip
Een mat speciaal voor bikram yoga en andere vormen van hot yoga